Spelregels Pinball

Festival Pinball

Extreme Pinball

Flipperkasten

De meeste flipperkasten kennen hun populariteit uit de jaren 60 en 70. er zijn dan ook verschillende soorten, met ieder zijn eigen spel en puntensysteem. Ook het uiterlijk van de kasten kan sterk variëren. Het thema, afbeeldingen, lichten en objecten in de kast wijken sterk af, waardoor iedere kast opnieuw oefening benodigd. Hieronder worden de belangrijkste verschillen tussen de flipperkasten beschreven.

Flipperloos

Voor velen lijkt het erg vreemd en misschien zelfs ondenkbaar, maar de flipperkast heeft jarenlang gefunctioneerd zonder de flippers. De bal werd toen afgeschoten en moest in een vak terechtkomen dat een bepaalde puntwaarde op zich had. Deze punten werden opgeteld en het hoogste aantal met een beperkt aantal lanceringen wees de winnaar uit. Hoewel de speler nauwelijks controle had over het spel, was het erg populair. Pas in 1947, ongeveer 70 jaar nadat de mechanische lancering mogelijk werd gemaakt werden de flippers toegevoegd.

Elektromechanisch

Hoewel de meeste van ons de flipperkasten kennen van de mooie displays en geavanceerde puntentellingen hebben, was het begin van de flipperkasten erg pril. De kasten bestonden vrijwel helemaal uit relais en motoren die de kast aanstuurden. Pas in 1976 werden de eerste elektronische flipperkasten geïntroduceerd. In het begin werd er voorzichtig geëxperimenteerd met de nieuwe kasten, maar toen duidelijk werd dat de elektrische kasten betrouwbaarder waren zetten zij al snel de elektromechanische kasten buiten spel.

Pachinko

De Pachinko flipperkast komt van origine uit Japan. Het combineert het arcade spel van een flipperkast met het gokken van een kansspelautomaat. Het spel ziet eruit als een verticaal flipperspel, maar beschikt niet over flippers. Er wordt een groot aantal kleine balletjes afgeschoten die door vele pinnen op locaties kunnen vallen die opnieuw afvuren mogelijk maken. Het doel van de automaat is om zo veel mogelijk balletjes te verzamelen.