Extreme Pinball

Illuminati Flipperspel

Power Pinball

Spelregels Pinball

Iedere spel automaat is uniek, zo heeft iedere automaat verschillende functies, thema's en elementen. Omdat de automaten van elkaar verschillen, verschillen ook de spelregels ervan. Zo worden kan er verschil zitten in het punten systeem van de kast en zijn de acties bij de verschillende flipperkasten andere waarden aan punten waard. Het spelen op een andere flipperkast kan daarom een groot verschil bieden, er zijn dan ook verenigingen die grote hoeveelheden flipperkasten hebben verzameld om de verschillende spellen te beoefenen.

Eigen spelregels

Afhankelijk van de geoefendheid van de speler of spelers kunnen er verschillende spelregels opgesteld worden, deze kunnen allemaal op hun eigen manier geïnterpreteerd worden. Zo zal het voor beginners het doel zijn om de bal zo lang mogelijk in het spel te houden, waar het voor gevorderden zal gaan om een zo hoog mogelijke score. Er kunnen ook zelf regels bedacht worden, bijvoorbeeld om met een vast aantal ballen te proberen om zo vaak mogelijk één object te raken.

Standaard regels

Hoewel de kasten veel van elkaar kunnen verschillen is het principe vrijwel altijd hetzelfde. Om die reden zijn er ook een aantal standaard spelregels die in iedere flipperkast gehanteerd kunnen worden. Zo bestaat er op iedere kast het doel om zo veel mogelijk punten te behalen. Welke factor veel punten waard is verschilt per flipperkast. Het vergt elke keer dan ook nieuwe oefening om te scoren op verschillende automaten.

Interpretaties

Flipperen kan op veel manieren interessant gehouden worden. Bijvoorbeeld door de strijd aan te gaan met anderen, je eigen high scores te verbreken of zelf doelen te stellen en deze te behalen. De spelregels zijn duidelijk, maar laten met wat creativiteit nog wel ruimte voor eigen interpretatie. Hierdoor blijft het flipperen lang leuk en kan er veel speelplezier gehaald worden uit een flipperkast of spel.