Flipperkasten

Extreme Pinball

Festival Pinball

Geschiedenis van flipperen / Pinball

Het flipperen kent een rijke geschiedenis, waarbij het spel verschillende ontwikkelingen ondergaan heeft. De evolutie van het flipperen heeft ervoor gezorgd dat het jarenlang erg populair is gebleven. Helaas is de tijd aan de flipperkast voorbij gegaan en is de populariteit sterk afgenomen. Het flipperen en vooral de flipperkast worden sterk gekoesterd door vele liefhebbers die automaten verzamelen en restaureren. Een bekende vereniging hiervan in Nederland is: NFVPinball.

Lanceer mechanisme

De eerste ontwikkeling was het ontwerp van het lanceer mechanisme. Dit mechanisme werd in 1870 gepatenteerd. Voor deze tijd werd de bal door middel van een soort biljartkeu in het spel gebracht. De flippers, zoals we deze nu kennen, bestonden nog niet. Punten konden verdiend worden door de bal het spel in te schieten en te proberen om de bal in een vak met een puntenwaarde te schieten.

Flipper

Pas in 1947 werden de eerste kasten uitgerust met flippers. De speler kreeg vanaf deze ontwikkeling inbreng in het spel. Geluk veranderde hierdoor in behendigheid. De eerste kast die werd uitgerust met flippers was de Humpty Dumpty. Hoewel de flippers voorheen naar buiten wezen en nu naar binnen is verder weinig veranderd aan deze broodnodige ontwikkeling van flipperkast. Vrijwel iedere flipperkast die nadien ontworpen werd, was uitgerust met flippers.

Elektronica

In het jaar 1976 werd de eerste elektronische flipperkast geïntroduceerd, zij waren voorzien van de misschien wel legendarische 8 bit microprocessor en een digitale display. De elektronische Flipperkasten bleken betrouwbaarder dan de mechanische. Dit zorgde ervoor dat de elektromechanische Flipperkasten al snel uit het zicht verdwenen. De ontwikkeling van de elektronica zorgde ervoor dat de kasten voorzien werden van alfanumerieke displays.